glynn-916474

Hemförlossning – Vad göra av moderkakan?

Att föda hemma var verkligen skönt just när det gäller att slippa förflytta sig någonstans efteråt. Tiden efteråt känns helig på något vis. Vi har ju nyss varit med om något magiskt! Då jag ser min lilla bebis och känner sådan otrolig kärlek att den kan inte beskrivas med ord. Det liksom bara sprakar av energier. Då vill jag inte rikta min fokus och energi på någonting annat än på bebisen. Det som också upplevs är smärtan i brösten när han suger och smärtan i magen av eftervärkarna. Bebisen ska suga hela tiden och det gör så ont så ont. Jag fick frossa första natten och jag tänker att det är precis som det ska. Snacka om att kroppen ska ställa om sig. Redan här får modern till att släppa sig själv och sätta bebisen i första hand. Bebisen behöver mig och det gör ont. Det är en tid av läkning och en tid i att landa. Det kan vara mycket tårar som kommer av starka överväldigande hormoner. För mig var det en lugn tid när det gällde tårar den här gången, jag kände mig bara lugn och lycklig.

Något vi hade diskuterat en del innan var vad vi skulle göra av moderkakan? Vi vill ju ge vår son de allra bästa förutsättningarna i livet på alla sätt och vis, och när man föder hemma blir valet angående moderkakan mer påtaglig.

Jag som har en andlig syn på det hela när det gäller separation mellan bebis och mor tänker mycket på energier. Jag känner mycket energier. Det tror jag bebisar gör också. Jag läste en bok som handlade om att moderkakan är ett chakra till bebisen och att en bebis som får avskiljas från moderkakan på ett naturligt sätt kommer ha bättre förutsättning att känna sig rotad i livet, på jorden. Jag ser framför mig i meditation – hur bebisens rotachakra byggs upp, att den vandrar från moderkakan via navelsträngen och tryggar den lille. Under graviditeten fascinerades jag av detta och försökte förbereda min man på att vi skulle kunna göra full lotusfödsel. Det innebär att man låter navelsträngen vara intakt tills den torkar och lossnar själv. Man låter alltså moderkakan ligga nära bebisen, inslagen i en liten tygpåse. Jo, man preparerar den också med örter och salt för att den inte ska lukta illa.

Men, sen tänkte vi lite mer! Hur gjorde man förr? Och hur gör djur? Eftersom vi människor har förlorat en stor del av vår intuition så behöver vi tänka så oftare, back to basics.

Det jag inser nu är att nästan alla däggdjur faktiskt äter upp moderkakan. De väntar självklart tills moderkakan kommit ut ur livmodern och sen gnager de av navelsträngen och slukar moderkakan. Till och med gräsätande djur som getter osv. I första anblick tyckte jag att det kändes äckligt att bara tänka på det. Jag liksom skrattade högt för att slå bort obehaget. Så jag förstår att ni läsare rynkar på näsan här… Men låt det ändå gå ett varv till, för det sitter i huvudet! Tänk på att vi faktiskt dricker kossornas bröstmjölk och äter grisens tarmar och skinka.. !! Tänk på att vi inte har någon aning om vad de kossorna och grisarna har ätit och hur de har levt och hur de har medicinerats. De har dessutom dödats av oss människor och inte sällan har de dött i en känsla av skräck, fyllda av adrenalin och kortisol.

Och sen tänker ni på den vackra moderkakan, som ju är livets träd. Moderkakan har ingenting med död att göra, bara liv! Och jag vet exakt vad jag har ätit under hela graviditeten och har klappat magen med kärlek och ömhet varje dag. Och när Vide var redo att komma ut så ledde det till att moderkakan senare lossnade, helt naturligt. I sitt tempo. I rätt tid. Inga mediciner. Ingen forcering. Moderkakan är fulltankad med kärlek och jag är så tacksam till allt moderkakan redan har gett oss. Och faktum är att det finns mer än så den kan ge oss!

Den innehåller en mängd bra hormoner, tex Prolaktin som ökar bröstmjölksproduktionen. Oxytocin som minskar smärta och bidrar till anknytningen, Interferon som stimulerar till ett gott immunförsvar. Den innehåller även Sköldkörtelstimulerande hormon TSH, många kvinnor som har sköldkörtelsjukdom får det just under eller efter graviditeten, tänk om det faktiskt är meningen att vi ska återinföra hormonerna? Den innehåller hemoglobin för ökat järnvärde med mera med mera! Rent innehållsmässigt kan jag verkligen förstå att mamman efter en graviditet behöver återinföra sina hormoner för att klara av nästa skede som ju också är rätt krävande. Nu ska det ammas och kvinnan ska läka efter förlossningen och återställas efter graviditeten. Ju friskare och lyckligare mor desto bättre är det för bebisen.

Ju mer jag tänkte på detta desto mer logiskt var det att faktiskt äta upp moderkakan. Och desto mindre äckligt kändes det. Jag liksom vande mig vid tanken.

Hur gjorde vi då? Jo lite drygt 2 timmar efter födseln klippte storasyster av navelsträngen och alltihop åkte in i en bunke i en plastpåse i kylskåpet. Dagen efter tog min man mod till sig. Han älskar ju att stå och laga underbar mat i köket (smeka köttbitar med örter osv) så jag lyckades övertala honom! 🙂 Han ”fileade” bort alla kärl och navelsträngen. Dom grejerna ligger i frysen och väntar på att begravas vid ett äppelträd på tomten i sommar. Resten av moderkakan delade han i centimeterstora kuber som han la upp några på bakplåtspapper och några i iskubsfack (både och fungerade lika bra). Sen lade vi dessa i dubbla påsar i kylen (för att de inte skulle frysa sönder). Varje dag drack jag en eller två smoothies med en eller flera råa mixade moderkaksbitar i. Jag fick en slags kick av dessa som jag knappt kan beskriva. Ungefär som efter en meditation! Energierna rusade i kroppen. Och det smakade lite järn i munnen. Jag hade inga som helst problem att få i mig detta – utan snarare ett sug efter att få mina smoothies.

Vismothie testade lite olika recept, men alltid hade vi i massa bär och ofta banan. Lite honung och vaniljpulver. Knäckte i ägg ibland och ibland avocado eller äpple. I början gjorde vi smoothierna på grädde och havremjölk. Sen mot slutet blev det kokosmjölk istället då jag slutade med mjölkprodukterna. Min man vande sig vid tanken och även jag. Vi ville ge de bästa förutsättningarna till Vide att få en god start i livet. Både energimässigt, näringsmässigt, mineralmässigt och hormonmässigt. Och jag måste säga att det kändes smått vemodigt igår att dricka min sista smoothie som jag hade sparat.

Vi hade också läst om att man kunde tillaga moderkakan och bjuda sina svärföräldrar på det. 🙂 Det sägs att det är därför vi firar med ”birtday cake”, för att man firade så förr i någon kultur. Jag tänker dock att det är mer naturligt att äta den rå och icke tillagad, vill inte förstöra näring och hormoner. Sen vet jag inte riktigt vad svärföräldrarna skulle tycka om spektaklet haha. Man kan även kontakta en inkapslare, flera doulor har sådana tjänster, då torkas moderkakan och man gör kapslar av den. Vi tyckte att smoothies var ett enklare och framförallt billigare sätt.

Jag kan bara konstatera att jag känner mig frisk och pigg, och det gör även Vide. Han är en lugn och nöjd bebis. En biverkning blev dock att jag inte kan äta kött efter detta, då allt annat kött känns helt fel att stoppa i munnen. Inget kommer någonsin vara finare kött än moderkakan.

Det var lite om hur vi gjorde efter förlossningen. Här kan du läsa om hur vi förberedde oss rent praktiskt inför förlossningen, och här kan du läsa om hur jag arbetade med mig själv för att lita på min förmåga att föda barn.

Allt gott! Varma hälsningar! /Emelie

Dela detta med dina vänner!

2 Comments

  1. Josefin

    Hej, tack för att du delar med dig av dina erfarenheter! Vi planerar också hemmafödsel och de senaste dagarna har jag funderat på hur göra med moderkakan. Jag tilltalas av att behålla moderkakan rå och inte torka eller tillaga, tror att om det nu finns något näringsrikt att hämta i moderkakan så tillgodogör man sig det bättre på så sätt. Men som vegetarian tycker jag det låter magstarkt att blanda i en ”köttbit” i en smoothie. Smakar inte det jättekonstigt? Hur dolde du smaken? Räcker det verkligen med banan?

  2. Jordsyster

    Hej Josefin! Vad härligt att du ska föda hemma! 🙂 Smaken av moderkaksbiten märktes inte alls tycker jag, bara det att en järnsmak kunde hålla i sig i munnen efteråt. Det kändes egentligen bara fräscht, som vilken proteindrink som helst. Lilla köttbiten tar inte alls över enligt mig. Men jag hade gärna honung i för att det skulle bli lite sött. 🙂

Leave Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *